Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » D » Delage

Feitenblad

Land

F

F

Plaats

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

p

Van 1905

Tot 1956

Merknaam

 

Delage

Afbeeldingen

afbeelding van Delage afbeelding van Delage afbeelding van Delage

Geschiedenis

Louis Delage start in 1905 een bedrijf om auto's te maken. Samen met Augustin Legros begint men met het maken van auto's. Aanvankelijk met De Dion-motoren uitgerust werd als eerste de type A gemaakt. Racesuccessen volgen met het type C. Voorzichtig wordt begonnen met eigen motoren. In 1909 wint Delage de Coupe de l'Auto race.

In de Eerste Wereldoorlog wordt overgeschakeld op oorlogsproductie, na de oorlog begint delage met een 4,5 liter zes-cylinder. De zes liter GL serie wordt gemaakt om te concurreren met de beste auto's ter wereld. Een poging tot het Wereldssnelheidsrecord wordt gedaan met een 10,5 liter V12.

In de Grand Prix' doet men mee met een 2 liter V12, resulterend in een vermogen van 190PK!. Men weet in 1926 Wereldkampioen te worden, met een 1,5 achter-cylinder in lijn.

In normale productie worden de auto's met de mooiste koetswerken uitgerust. De auto's zijn ontzettend exclusief, maar men weet toch tot in de jaren '30 jaarlijks meer dan 500 stuks te maken.

Halverwege de jaren '30 gaat het minder met de fabriek. Walter Watney koopt de fabriek op het randje van bankroept. De naam Delage wordt gekocht door Delahaye.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt productie stilgelegd. Na de oorlog heeft het bedrijf het moeilijk het hoofd boven water te houden, niet geholpen door de Franse belastingwetgeving. In 1954 stopt Hotchkiss (en daarmee Delahaye en Delage) de autoproductie. Men probeert het nog even met bedrijfswagens, maar ook dit wordt geen succes.

Bron(nen) of andere verwijzingen

TruckFan

Delage komt in Delahaye USA, BĂ©quet, Claude Delage, Delahaye, Monica, A.C.B. voor.

meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd.
5898 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 1,0156 seconden om deze pagina te laden

Google