Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » L » Leyland

Feitenblad

Land

GB

GB

Plaats

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

pvb

Van 1907

Tot 1993

Merknaam

 

Leyland

Afbeeldingen

afbeelding van Leyland afbeelding van Leyland afbeelding van Leyland

Geschiedenis

Inhoud

Algemeen

Leyland Motors kwam voort uit de Lancashire Steam Motor Company uit de gelijknamige stad. In 1907 nam de firma de in Preston gevestigde firma Coulthards over en verkreeg het de naam Leyland.

Men bouwde vrachtwagens. In 1920 bouwde men ook kortstondig de Leyland 8, een luxe personenwagen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog maakt men voornamelijk tanks en vrachtwagens. Na de oorlog begon Leyland een samenwerking met AEC. Men zetten een fabriek op in Madras die Leylands verkocht als Ashok Leyland.

Men nam in 1951 de firma Albion over, Scammell in 1955, Triumph in 1960, in 1962 de firma ACV, waardoor het de merken AEC, Thornycroft en een aantal busfabrikanten over. In 1967 werd Rover overgenomen. In 1968 volgde dan de fusie met BMC, waardoor het de merken Daimler, Guy, BMC, Austin en Morris verkreeg. In 1975 werd de firma genationaliseerd tot British Leyland. Langzaam verdwenen in deze tijd vele historische merken. De vrachtwagen- en busproductie werd een divisie binnen deze firma. In 1987 werd de busproductie verzelfstandigd en in 1988 overgenomen door Volvo. In 1987 ook fuseerde de vrachtwagendivisie met DAF en vormde Leyland-DAF. Zo verdween de naam Leyland op voertuigen.

Australië

In 1973 lanceerde Leyland Australia de P76, een grote luxe wagen. Het was min of meer de opvolger van lokale versies van de Austin 1800 en ontworpen door Michelotti. De wagen was uitgerust met een zescylindermotor. De wagen flopte en de Australische fabriek sloot.

Bron(nen) of andere verwijzingen

TruckFan

Leyland komt in Ollerton, KVM, Shreedhar, Morrison Electricar, B.U.T., Holland Coach, Leyland, Maesa, Replicar, Escartus, Shahab Khodro, Lancashire, Optare, Pegaso, Scammell, Verheul, Willème, BMC, DAB, Arab, A.M., AEC, Albion, Ashok Leyland, Aveling-Barford, Bristol, Brossel, Crossley, DAF, Foden, Hayes, Jaguar, LDV, Leyland-DAF, Ogle, Van Hool-McArdle voor.

meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd.
7827 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 0,0176 seconden om deze pagina te laden

Google