Startpagina » Alfabet » Automerken Alfabet » S » Simplex

Feitenblad

Land

NL

NL

Plaats

Amsterdam

Perso(o)n(en)

Voertuigsoort

p

Van 1900

Tot 1921

Merknaam

 

Simplex

Afbeeldingen

afbeelding van Simplex afbeelding van Simplex afbeelding van Simplex

Geschiedenis

Simplex was rond de eeuwwisseling een van de grootste Nederlandse rijwielfabrieken. Al in 1891 ontving Simplex een exportorder van 100 fietsen uit Amerika, rond de eeuwwisseling exporteerde men naar Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. In het begin van deze eeuw was Simplex leverancier voor het Nederlandse leger.

Simplex begon als Simplex Automatic Machine Company, in 1887 in Utrecht. Men maakte aanvankelijk automaten voor chocolade e.d.

In 1892 begon Bingham, de oprichter van Simplex, met de fabricage van fietsen, wat zo'n succes werd dat ze uiteindelijk naar Amsterdam verhuisden. In 1898 wou men een auto maken, en niet lang daanra reed een prototype rond. Op de tweede RI (Voorloper van de RAI) stond Simplex met 2 auto's. In 1900 had men al 4 modellen, waarvan er zelfs enkele naar Nederlands Indië (Het huidige Indonesië) werden geëxporteerd.

De verkoop zakte hierna iets in, doordat Simplex startte met de fabricage van motorfietsen, doch in 1907 was men weer terug, met motoren van Fafnir. Men verkocht tamelijk veel van deze auto's, zodat er weinig veranderde tussen 1908 en 1912. In 1913 presenteerde men daarom een kleiner model, waarvan er redelijk veel verkocht werden, doch in 1915 liep de verkoop weer terug.

Tot 1921 zijn er nog Simplex automobielen verkocht. In 1929 wordt de naam veranderd, waarmee de autoproductie definitief verleden tijd is. In 1968 werd de firma overgenomen door Gazelle.

Zie ook de geschiedenis van de auto in Nederland

Bron(nen) of andere verwijzingen

Geen Bron

Simplex komt in Dresselhuis voor.

meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd.
7170 bezoekers op deze pagina

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Laat een reactie achter

Het duurde 0,0000 seconden om deze pagina te laden

Google